Kunstredactie: hoe interesseer je die voor je werk?

Goede vraag: hoe interesseer je een kunstredactie voor je werk? Dat wilde ik wel graag weten, daarom heb ik dit gevraagd aan een journalist die content geleverd heeft aan de kunstredactie van het Limburgs Dagblad. We gaan eens kijken wat hij je adviseert als je in contact wilt komen met een kunstredactie en ook wel erg graag wilt dat ze iets over je gaan schrijven. Lees hier mijn gesprek met Hubert Haenen.

Hoe interesser je de kunstredactie voor je werk?

Hubert Haenen aan het woord: Samen met de schrijver-dichter Paul Haimon heb ik, naast ander journalistiek werk, content geleverd aan de kunstredactie van het Limburgs Dagblad. 

Daarnaast leidde ik ook een paar galerien en had later mijn eigen galerie in de Fransche Molen in Valkenburg waar ik  tientallen  tentoonstellingen van voornamelijk moderne beeldende kunst heb georganiseerd.

Hoe een kunstredactie werkt

Hoe een kunstredactie nu werkt ( voor zover ze er nog zijn) weet ik natuurlijk niet precies omdat het al heel wat jaren geleden is dat ik als redacteur werkte,  maar er zal niet veel zijn veranderd.

Uiteraard kent een kunstredacteur heel veel kunstenaars en galeries en bezoekt hij ze regelmatig.  Voor galerie-eigenaren  (ook voor kunstenaars) is het gewoon van belang dat ze de krant laten weten wat ze doen om bezoekers te trekken.

Een slimme kunstenaar zorgt er dan ook voor dat hij het contact met de krant warm houdt, de redacteur uitnodigt in zijn atelier en met hem in gesprek komt. Een redacteur is altijd geïnteresseerd in een goed achtergrondverhaal.

Tijdens mijn redacteurschap had ik altijd een kring van kunstenaars om me heen, vaak erge leuke mensen van wie ik ook veel opstak. Ik had me gespecialiseerd in echte achtergrondverhalen over de mens achter de kunst (human-interest).

Natuurlijk heb je als redacteur een groot netwerk binnen de kunstwereld en dat levert natuurlijk stof voor verhalen op. Dat netwerk omvat natuurlijk galeristen, kunstenaars, kunstverzamelaars, kunst-filosofen, academies en musea…

Wat een kunstenaar kan doen om bij een galerie een tentoonstelling te krijgen….

Er zijn nog steeds heel wat amateuristische galeries die als hobby bedreven worden. Laat je daar als kunstenaar niet zien. Ook restaurants en andere horeca gelegenheden die “kunst” ophangen zijn niet serieus omdat er zelden een goede begeleiding is. Blijf daar weg.

Goede professionele galeries kiezen voor talent en echte kwaliteit. Zonder een goede en professioneel verzorgde collectie kom je daar niet tussen en dan nog is het moeilijk omdat de galerie ook graag kiest voor kunst die verkoopt. En verkopen doen kunstenaars met naam of met hele goede referenties. Als een goed bekend staande galerie je werk wil tentoonstellen is dat al een goede referentie.  

En als er geen galerie beschikbaar is zoek dan een mooie plek om tentoon te stellen, maar richt die tentoonstelling dan ook professioneel in en zorg voor publicaties. Laat je veel zien, ga er desnoods ook schilderen omdat actie mensen en geïnteresseerden trekt: kortom zorg voor een lekkere marketing.

Het is allemaal een kwestie van aandacht, actie, doelgroep kiezen en tijd investeren in het vergroten van bekendheid.  Een actie die nu niet direct iets oplevert is meestal de bouwsteen voor een volgende actie etc. etc. en langzamerhand zul je dan resultaten zien.

Online presentatie

Maar vergeet ook niet een perfecte presentatie via Internet op te bouwen. Een levendige website met professionele foto’s en goede menselijke verhalen. En laat je zien op de sites en social media van galerien, musea, etc…   Ik denk dat deze vuistregel nog steeds opgaat: besteed de helft van je tijd aan marketing/verkoop, de rest van je tijd aan je creatieve werk (verkoop en marketing kunnen ook geweldig creatief zijn).

Mijn achtergrond m.b.t. kunst

Mijn interesse ging van jongs af aan voornamelijk uit naar beeldende kunst. Ik bezocht veel tentoonstellingen en sprak graag met de kunstenaars. De liefde voor de beeldende kunst heb ik opgedaan in het Gemeentemuseum van Den Haag waar ik als middelbare scholier vaak te vinden was. Den Haag heeft een grote collectie Mondriaans  die me enorm aansprak door zijn zeer subtiele kleuren en kleurovergangen. Maar de bliksem sloeg echt helemaal in toen ik voor het eerst een schilderijtje van Picasso zag. Ook met Kandinsky had ik daar ook zo’n ervaring.

Grote invloed op me hadden Constant Nieuwenhuis (Cobra) en zijn project Babylon dat tot nu toe niets van zijn visionaire inhoud heeft verloren, de kunstenaars Graatsma en Slothouber (Biennale Venetie) , Karel Appel (schitterend coloriet), Picasso wiens grootste tentoonstelling ik ooit in Parijs zag. Parijs waar we tientallen jaren een keer per drie, vier weken waren voor kunst en koken. Sinds mijn 18e logeer ik nog steeds in hetzelfde hotel in de Rue Lamarck, terzijde van de Sacré Coeur.

Zowel mijn vrouw Marjolijn als ik hebben veel geschilderd en muziek gemaakt. Marjolijn klassiek gitaar met conservatorium opleiding, ik zang met zes graden van de Muziekschool.

Mooi plan

Hubert heeft hier een aardig marketingplan voor je klaargelegd. Ik heb ook nog wel een paar ideeën voor je. Kom een dag naar mijn kantoor, dan maken we een plan op maat dat bij je past als een handschoen.

Gratis marketingtips voor kunstenaars

Gratis marketingtips voor kunstenaars. En we beginnen met een plan voor je e-mailmarketing om je publiek leuke en gevarieerde e-mails te sturen.

Judith de Vries

Judith de Vries

Get Clients Now!™ facilitator

Marketing voor beeldende kunst

Scroll naar boven