Wat LinkedIn voor je kan doen

wat linkedin voor je kan doen

Wat LinkedIn voor je kan doen

Ergens in 2016 vroeg een klant me of ik een digitaal plaatje voor hem kon maken van een wandelende Eiffeltoren en een pratende 2CV. Toevallig kan ik dat niet en dat heb ik mijn klant ook verteld. Maar die klant was een doorzetter met alle vertrouwen in mij. Dus als ik dat niet zelf kon doen, dan moest ik het maar regelen.

Wat LinkedIn voor je kan doen

Een poosje later scharrelde ik rond in een LinkedIn groep en daar stelde iemand een vraag. Heel simpel: “zouden jullie even willen kijken of de kopafbeelding van mijn profiel er wel goed uitziet op jouw device?”.

Ik kende die persoon helemaal niet. Maar als iemand zoiets vraagt, dan is het een kleine moeite om even naar dat profiel te gaan, te kijken en feedback te geven. Dus ik ben naar zijn profiel gegaan. En toen zag ik het profiel van iemand die naar alle waarschijnlijkheid wel in staat zou zijn een afbeelding van een wandelende Eiffeltoren en een pratende 2CV te maken.

Ik heb dat aan mijn klant doorgegeven en mijn klant heeft hem de opdracht gegeven. Zo eenvoudig kan het gaan. Maar voor je nu denkt dat de tekenaar gewoon mazzel had omdat ik daar toevallig rondhing in die groep, moet je het proces eerst even analyseren.

Het proces: wat gebeurde er precies?

Er gebeurde iets niet:

Wat er niet gebeurde was dat hij aan het zenden was en zijn werk aan het promoten was. Helemaal niet. Zijn profielfoto is wel een tekening, maar verder was nergens aan te zien dat hij een tekenaar was.

Wat er wel gebeurde:

Wat er wel gebeurde was interactie. Hij vroeg om hulp. En om die hulp te kunnen geven moesten mensen zijn profiel bezoeken. En op dat profiel stond een afbeelding.

Maar die afbeelding interesseerde me aanvankelijk niet eens, want ik was niet op zoek naar afbeeldingen. Ik kwam daar om feedback te geven.

Maar om feedback te kunnen geven moest ik wel erg goed naar die afbeelding kijken …

Marketing: contacten leggen

Dit is eigenlijk een blauwdruk van hoe het werkt op de social media. Gebruik de social media liever niet als een kanaal om te zenden of te promoten want dan gebeurt er niets. In plaats daarvan kun je veel beter een interactie aangaan en een relatie opbouwen.

Want als de tekenaar die afbeelding waar ik voor viel gewoon gepubliceerd had, dan zou ik ‘m waarschijnlijk niet eens gezien hebben. En ik zou zeker niet aan mijn klant gedacht hebben die een wandelende Eiffeltoren wilde.

Maar doordat ik zo goed moest kijken viel het kwartje.

En nu jij. Wat ga jij de eerstvolgende keer doen op de social media? Ga je gewoon iets van je werk publiceren en hopen dat iemand koopt of ga je iets vragen waardoor je afdwingt dat mensen echt naar je werk gaan kijken? Zonder enige promotie en zonder enige hoop om op die manier te verkopen? Gewoon een serieuze vraag om hulp die je dan uiteraard ook krijgt en waar een relatie uit voort kan komen?

Marketing voor kunst is nog steeds gewoon marketing. En dat betekent dat je contact moet maken met mensen. Want uit relaties komt al het andere voort.

Gratis marketingtips voor kunstenaars

Gratis marketingtips voor kunstenaars. En we beginnen met een plan voor je e-mailmarketing om je publiek leuke en gevarieerde e-mails te sturen.

Judith de Vries

Judith de Vries

Get Clients Now!™ facilitator

Marketing voor beeldende kunst

De afbeelding van de wandelende Eiffeltoren en de pratende 2CV is gemaakt door Stef Ringoot en ik heb ‘m hier geplaatst met toestemming van de eigenaar van de afbeelding: Hubert Haenen.

Scroll naar boven